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Roasted Tomatoe-Basil Soup

importiert von Brigitte und Bernd

Meine Empfehlung:

Zugegeben bin ich Tomatensuppen gegenüber immer sehr skeptisch. Die meisten sind einfach nicht gut. Aus diesem importierten Rezept (m.E. aus USA) bekommt man jedoch eine wirklich ausgezeichnete, schmackhafte Suppe mit der gewünschten Fruchtigkeit, Würze und feinen Säure. Wer sie etwas feiner mag, kann diese noch passieren und ggf. etwas strecken. Sie eignet sich hervorragend als Vorsuppe oder als kalte Hauptspeise an einem heißen Sommertag.



Rezept ausprobiert am 28.05.2011:

 

      

Büchsentomaten mit Kräutern aufkochen

 

 

frische Tomaten im Ofen rösten

 

 

alle Zutaten zusammen kochen

 

 

Zum Nachkochen: Hier das Rezept

Zutaten:

Serves 6 to 8

This is the perfect tomatoe soup. It is delicious all year around because roasting the tomatoes gves them a rich summer flavor. However, the soup tastes best served cold on a warm day.

3 pounds ripe plum tomatoes, cut in half lengthwise

1/2 cup plus 2 tablespoons good olive oil

1 tablespoon kosher salt

1 1/2 teaspoons freshly ground black pepper

2 cups chopped yellow  onions

6 garlic cloves, minced

2 tablespooons unsalted butter

1/4 teaspoon crushed red pepper flakes

28 ounces canned plum tomatoes with their juice

4 cups fresh basil leaves, packed

1 teaspoon fresh thyme leaves

1 quart chicken stock

Preheat oven to 400 degrees.

Toss together the tomatoes, 1/4 cup olive oil, salt and pepper.

Spread the tomatoes in one layer on a baking sheet and roast for 45 minutes.

In a 8-quart stockpot on medium heat sauté the onions and garlic with 2 tablespoon of olive oil, butter and red pepper flakes for 10 minutes, until the onions start to brown.

Add the canned tomatoes, basil, thyme ans chicken stock.

Add the oven roasted tomatoes, including the liquid on the baking sheet.

Bring to a boil and simmer uncovered for 40 minutes.

Pass through a food mill fittet with the coarsest blade. Taste the seasonnings.